Článek výborný (obsahuje vše možné k dělostřelecké problematice - konstrukce děl, závěrů, lafet, brzdovratných mechanismů, ovládací hydrauliky, munice, podrobnosti ohledně řízení palby atd., vše se týká Royal Navy WW2). Jak jsem ho zběžně prošel, zjistil jsem, že jej znám. Už jsem někdy předtím objevil a prostudoval, ale zřejmě ne zcela detailně (ostatně jako řadu dalších zdrojů z internetu), jelikož studium odborných materiálů v EN je dost náročné na čas a energii, zejména když se jedná o velmi komplexní problematiku jako řízení palby. To pak mívám pocit, jako bych se znovu učil ke zkouškám na (technické) VŠ. Ovšem každý takový zdroj člověka posouvá ve znalostech o kousek dál a přidává další kamínky do mozaiky informací.
Ten citovaný odstavec jsem našel hned zkraje, týkal se popisu výzbroje křižníku, zatímco u korvet to mohlo být v něčem odlišné. Různé varianty lafetace pom-pomů jsou popsány třeba viz. včerejší odkaz (Navweaps). 4 hlavňové nesly pouze větší lodě (od torpédoborců) a 8 hlavňové jen ty největší (letadlové, bitevní, větší křižníky). Korvety uvezly jen ty jednohlavňové. Některé varianty (především vícehlavňové) byly motoricky poháněné, u jednohlavňových také existovala poháněná verze, ale na korvetách byly zřejmě jen ruční. Což odpovídá tomu cos vymodeloval (u lafety jsou vidět klasická ruční ovládací kola pro náměr a odměr). U Oerlikonů je uváděna poháněná dvouhlavňová verze, zatímco ty jednoduché (viz. korveta) byly ručně ovládané (střelec se zapřel do těch okrouhlých ramenních opěrek, hýbal kanónem pohybem svého těla a ručně tiskl spoušť, pomocník měnil vystřílené zásobníky).
Pom-pom directors znamená systém řízení palby, česky se často překládá jako zaměřovač, ale to zcela nevystihuje podstatu, protože zaměřovač má význam spíš něčeho jednoduššího (mechanické či optické mířidlo), zatímco director je systém složený z dálkoměrů a dalších přístrojů pro detekci vzdálenosti a pohybu cíle, plus počítač (v té době vesměs elektromechanický) kalkulující dodaná data, výstupem jsou záměrné prvky pro zbraň. Takové systémy se nejdříve zavedly pro hlavní výzbroj (těžká děla ve věžích, před WW1), ale během WW2 byly využívány už i pro menší PL zbraně (kromě těch nejmenších ručně ovládaných). Problematika řízení palby je nesmírně komplikovaná, pro přehled alespoň https://en.wikipedia.org/wiki/Fire-control_system . To se však týkalo vícehlavňových instalací a jednohlavňové pom-pomy byly podle všeho vybaveny pouze mechanickými mířidly obsluhy (záměrné nitkové kříže).
V závěru toho dokumentu se mi podařilo všimnout o pom-pomech něco více (str. 4 webu a str. 167 manuálu, pod ilustrací 4hl. pom-pomu) https://maritime.org/doc/br224/part4.htm Zaujal mě odstavec, který cituji:
"Ammunition is supplied in belts; eight belts per gun, each belt consisting of 14 rounds, are loaded on to the feed rails. The first and last round of each belt rests on the rails and are connected to the next belt by connecting links. The remainder of the belt hangs in a bight."
Z toho plyne, že jednotlivé 14ks nábojové pásky byly v nábojové schránce ohnuty do U, horní (krajní) náboje nasazené na vodicí lišty a zbytek pásu volně visící v ohybu (což sedí s fotkami, při pohledu z boku je vidět 7 nábojů nad sebou). Jednotlivé pásky pospojované, tedy tvořící vícenásobné ležaté S. Při střelbě je tak celý dlouhý pás postupně tažen do zbraně a na vnějším konci zásobní schránky se tak uvolňuje prostor (což opět sedí s některými fotkami, na rozdíl od hypotézy složení pásu do stojatého S - to by náboje ubývaly po vrstvách). Takový systém se zdá při bližším zamyšlení logický a uživatelsky přívětivější, než jiné hypotetické varianty. Dále mi přijde, že v takovém uspořádání by bylo doplňování částečně vystřílené zásoby napojováním nových pásků celkem reálné (něco takového naznačují některé fotky).
Pod částí o pom-pomech je v tom dokumentu pasáž o Oerlikonech. Ten vyobrazený má trochu odlišnou lafetu (bez kola pro výškové nastavování). Je mi známo, že lafetací existovalo více typů (některé jen v USN či RN) a bez podrobnějšího zkoumání nedovedu rozhodnout, zda je verze použitá pro tvou korvetu správně.