![]() ![]() |
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Stavba modelu » Yamato 1:100
Stránky 1
Mohu se zeptat, to je "protiskluzový" slzičkový plech na té nástavbě?
Tak to už je pořádný obr, opravdu impozantní. Výtlak dosáhne skoro 70 kg, což znamená značné nároky na pevnost trupu. Jakou tloušťku má ta laminátová skořepina a z kolika vrstev tkaniny je zhotovená?
Tom Hlach: Je to čárkovaná paluba. Vše je z 3D tisku.
PetrP:Už přesně nevím kolik jsem tam dal vrstev, ale je to pevné. Navíc tam jsou tři 10 mm žebra+ motorová přepážka. Podél okrajů je smrková lišta 10x10 mm a přední a zadní paluba je z 4 mm překližky také přelaminovaná. Na dřevěnou palubu řežu na CNC frézce prkénka 50x4 mm z 3 mm topolové překližky. Celé to pak přelaminuji slabou tkaninou.
Nevím, zda to nezkresluje, ale vzhledem k měřítku 1/100 mi to přijde dost veliké.
pokud myslíš to čárkování, tak to je opravdu v reálu obrovské.... najdi si na netu fotky Yamata 1:15 někde v muzeu v Japonsku a uvidíš to taky.
Anebo to kdysi někdo obkreslil blbě a všichni to kopírují.... :-) Stačí se jen ponořit na dno Jávského moře a bude jasno.
Snad mé upozornění na chyby nikoho neurazí, ale nemohu si jej odpustit. Fotky Yamata z muzea v Hiroshimě, v přístavu Kure mi tedy ukazují přesný opak a to je tamní Yamato dokonce ne v 1/15, ale v měřítku 1/10. To, že "čárkování" na protiskluzových pleších je daleko menší mi napovídá i fotka sesterské lodi Musashi.
Nástavby Yamata v 1/10 (museum v Hiroshimě)
Plechy na přídi Yamata v 1/10 (museum v Hiroshimě)
Příď bitevní lodi Musashi (druhá bitevní loď třídy Yamato)
Stránky 1
MoNaKo DF » Stavba modelu » Yamato 1:100