Koupil jsem tam už hodně věcí, nejen modelářských.
Dodací doby dlouhá, resp. u nás je třeba za 14 dní, nebo taky za dva-tři měsíce. Jenže velmi často (skoro výhradně) není na vině dodavatel, ale naše pošta. U mnoha zásilek je možnost sledování a chodí mí i upozornění (shipping hodinu po objednání, doručení do naší destinace a pod.).
Stalo se mi, že na balíčku jsem měl nálepku "Bez cla" a přesto jsem se na poště musel "vyplatit". A to byl nákup v limitu.
Z modelařiny mám doma serva, reglery i motory (jsem si vědom rizik), ale taky SS motory, čerpadla, šroubky, různá "udělátka", vrtáky, nářadí obecně, konektory a pod.
Taky ale kuchyňské věci, hodně doplňků do koupelny, kuchyně a pod,. Taky oblečení (zatím jsem byl spokojen, přestože 4XL nemusí vždy být dost velké - a to mám 88kg a 183cm...).
Třeba na doplňcích na kolo a podobných věcech není moc co zkazit - případně problém jde zjistit předem...
Spoustu LED záležitostí - tam jsou rizikem napáječe za dva dolary, jinak zatím OK.
Moduly Arduino - cena "tam" a tady.... asi raději nekomentovat.
Spousta elektronických modulů za až neuvěřitelně nízké ceny.
Určitě stojí za to koupit různé boxy, šroubky, podložky, mám sady na brýle i hodinky...
Krytka na Nikon (jednoduchá, plast, 2ks + 2 pružinky) - u nás dvě i tři stovky, na Ali dolar...
Beru to jako variantu nákupu zde. Ne nákup pouze tam.
Důvodem je to, že nákup je jednoduchý, z domu a cena příznivá.
Nemyslím si, že stejné zboží (např. serva HXT 900 a pod.) jsou jiná odtud a od nás.
Pokud bych spěchal, pak samozřejmě nakoupím "tady", jenže....spousta věcí "tu" není, a to nejen v obchodech v okolí, ale ani na e-shopech.
A když už, pak se mi nevyplatí při poštovném drobné věci objednat. A kupovat za víc, tedy i to co využiju, ale ne teď jen abych rozpustil poštovné se mi nechce... To je snad pochopitelné.
Taky si ale nestěžuju, když něco neklapne dle mých představ nebo se zásilka poškodí či ztratí - to holt kromě dlouhé dodací lhůty patří k věci. Zatím to bylo pod 1%.
Stalo se mi, že podlimitní zásilku chtěli celníci doložit, což jsem udělal, poslal vše, platby, odkazy, kopie - a každý den chtěli další. Pak najednou nic (kolem vánoc) a na můj dotaz asi za měsíc mi řekli, že to poslali zpět....?
Prodejce se zeptal, jestli to chi znovu, že se mu to vrátilo - poslal bez odkladů.
Problém je i v tom, že pokud je zásilka nad limit a celníci ji řeší, pak lze buď zajet do Práglu se všemi papíry a oběhnout si kolečko (bez záruky, že nebudou chtít něco co nemám), nebo podepsat ČP právo zastoupení, což je jednorázové a na pořád (!) - to nelze odvolat. Pak to řeší oni, samozřejmě to není zadarmo.
Třeba v Německu lze zásilku poslat na pobočky celního úřadu - já jej mám prakticky na dohled, ale mám smůlu - jen Prágl.
A to že se tam prakticky nedá dovolat pro informace je jen jedna z potíží.
Variantou Ali je třeba Wish - tam mají také modelářské věci, ale tváří se, že jsou v Evropě - nicméně je to opět celní záležitost.
Co mi na něm vadí víc - tričko za kilo, dám do košíku, je z něj sto padesát a pošta dalších sto třicet, nebo u bot klidně dvě stě padesát.... a najednou to není sto, ale dvě stě osmdesát... :-(
Na Ali často Free shipping nebo většinou přijatelné poštovné (ne jako E-bay).
Nepodvádím, nesnažím se s ničím vykývat, nepožaduji falešné ceny na obálkách (jde o podlimitní věci), jen využívám legálního způsobu nákupu jinde než v dostupných e-shopech. Není důvod se na mě i na ostatní podobně jednající tvářit zle nebo se do nich navážet (občas na některých fórech někteří diskutující). Klidně to nakoupím jinde, blíž, dříve, se zárukou.... - jen kdyby to bylo a kdyby i za přijatelné ceny (respektuji náklady navíc).
Proti našim e-shopům nemám nic, jen používají až moc často podobné praktiky (jen bez rizika CLA) - zboží je skladem, okamžitě.... a najednou čekám na vyskladnění od dovozce - "někdy".
Kamenným prodejnám nezávidím, ty jsou na tom nejhůř - rizika s reklamacemi, jsou první na ráně u nespokojených zákazníků, nájmy, energie, plat i když se "kšefty nehýbou"... Jsou i výjimky - viz známá věc, kdy prodejce v Praze prodal soupravu a nechal se slyšet, že "pro dnešek může jít domů, má vyděláno"...
Vím, jaké jsou marže, to bývá často likvidační spíše pro tuzemské výrobce.
Např. hotový model s pultovou cenou cca 2500,- musel výrobce dodávat za max. 1650,-... Marže a DPH...
Do kamenných prodejen chodím rád a opravdu jim velmi fandím!
Někde jsem kdysi četl, že v celé Anglii jsou jen čtyři kamenné prodejny - a jejich ceny byly vždy vyšší než v kontinentální Evropě...
Nákupy "venku" zejména pak celníci - to je obšírná záležitost - kdysi začalo vlákno na RC mánii - dnes už bych jej nechtěl číst, těch stran tam bude požehnaně. Ještě že to aktuální bývalo vždy na první straně.