co se týká kolesových parníků, máš v podstatě 2 možnosti. společnou hřídel a jeden motor, nebo každé koleso poháněné zvlášť, 2 motory +2ESC..
Můj první kolesák -Ned Kelly, na parní pohon měl společnou hřídel a nebyl s tím žádný problém - ale kolesa byla víceméně uprostřed lodě.
Můj druhý kolesák, Lulonga, je quarterwheeler .. kolesa má na zádi. Vzhledem k tomu, že kormidlo je schované mezi kolesy, tak prakticky nemá rozumnou účinnost. Jedinou možností byly 2 motory, kolesa poháněná nezávisle. Za použití mixu jde krásně řídit (1 Ail a 3 kanál -Thr) .
Kolesa mají průměr cca 140 -150 mm.
Co se týká otáček, tak kvůli menší účinnosti se doporučuje 120 - 150 ot/min.
na toto bys měl mít motory s převodovkou.Já jsem pro Lulongu použil motory DC 12V ze Snail shopu určené pro roboty .(www.snailshop.cz) fa Snail instruments.
Já mám motor 150ot/min,pro moje potřeba tak akorát, pokud bys stavěl osobní loď, možná by bylo lepší zvolit ještě vyšší max otáčky , např toto
http://www.snailshop.cz/prevodove-37-mm … l-mm.html, Jinak samozřejmě pokud máš možnost sehnat od jiného výrobce je to na tobě. Já nemám možnost nic podobného převodovce zabastlit, a tak jsem zvolil tuto cestu.
Doporučuju ti také podívat se na web > www.Paddleducks.co.uk , který je celý věnován jenom kolesovým parníkům. Navíc se tam dají najít i plány ke stažení
Jinak - možeš se podívat na můj článek tady na Monaku
Název článku Datum vydání Autor Téma
Stavba říčního remorkéru Lulonga - 3. díl 18.04.2017 Tomáš Krejčí (tomarack) Lodě
Stavba říčního remorkéru Lulonga - 2. díl 31.03.2017 Tomáš Krejčí (tomarack) Lodě
Stavba říčního remorkéru Lulonga - 1. díl 19.03.2017 Tomáš Krejčí (tomarack) Lodě
Netradiční kolesa - 1. část (teorie) 03.12.2012 Tomáš Krejčí (tomarack) Lodě
Tom
Všechno zůstane jinak !