Téma: mini Bismarck
V rámci zpracovávání nahromaděných domácích zásob jsem se pustil rovněž do Bismarcka, ale jenom miniaturního. Jedná se o plastikovou stavebnici od Academy v měřítku 1:800. Pořídil jsem ji kdysi dávno (bude to skoro 15 let) v nějakém výprodeji a od té doby čekala na vhodný okamžik k sestavení. Po pravdě řečeno se jedná spíše o hračku, než o seriózní model. Stavebnice je koncipována jako volně plovoucí a obsahuje pro ten účel všechny potřebné díly. A to je právě pro mě zajímavé, protože mě neuspokojují čistě statické modely, ale dávám přednost modelům funkčním, především RC. I v tomto případě by bylo jistě zajímavé postavit model jako řiditelný, ale vzhledem k rozměrům (délka cca 30 cm) by to pro mě byla značná výzva. Možné je jistě vše, vím o podobných případech, ale z mého pohledu jde již o extrém a kuriozitu a nemám chuť řešit obtíže s tím spojené. Vzhledem k prostorovým a hmotnostním omezením bych již nevystačil se standardizovanými komponenty, musel bych vnitřnosti řešit na míru a extra do toho investovat. Což se mi nevyplatí, jelikož využitelnost tak malého lodního modelu je vzhledem k omezeným nautickým vlastnostem přirozeně velmi limitovaná. Zůstane tedy pouze u volně plovoucí verze.