Téma: Swift Boat PCF (ještě nevím kolik) 1:48
Zdravím vás všechny ve spolek. Chtěl bych tady představit moje první opravdové snažení s nějakým kitem. Za sebou mám několik letadel, ale to je již dost dávno a hlavně to bylo opravdové lepení, nikoliv stavba. Je to stavebnice, kit, od Revellu v podobě reedice stavebnice vyráběné asi tak před půl stoletím, tedy v době, kdy Swiště (jak přezdívám Swift boaty) brázdily vody delty Mekongu za své aktivní služby během války ve Vietnamu. Době vzniku stavebnice odpovídá i úroveň detailů setu a jejich umístění na stromečku zvenčí a ne uvnitř jako je to běžné v současnosti. O samotném člunu se osobně nebudu více rozepisovat a použiji popis výrobce převzatý z webu PK modelář.
Swift Boats (doslova svižné čluny) byly jedinečné rychlé hlídkové čluny, které byly americkou armádou speciálně navrženy pro použití v Jižním Vietnamu. Operovaly převážně ve skupinách o třech až pěti člunech, aby mohly efektivně kontrolovat vietnamské vody a zabraňovat zásobovacím člunům Vietkongu v narušování jihovietnamských hranic. Jejich hlavní operační zónou byla delta řeky Mekong a mělké pobřežní vody. Často také pomáhaly při přesunech jednotek U.S. Army, U.S. Marine Corps a Navy SEAL Teams. Patnáct metrů dlouhé hliníkové čluny dosahovaly maximální rychlosti 32 uzlů, byly obsluhovány speciálně trénovanými posádkami a vybaveny byly lehkými, ale velmi efektivními zbraněmi jako kulometem o kalibru 0,5 palce a granátometem.
- Jednodílný trup
- Detailně zpracované palubní vybavení
- Radarový stožár
- Dva kulomety MG
- Zadní stanice s kulometem MG a granátometem
- 2 lodní šrouby
- Zábradlí
- Jedna figurka posádky
- Stojan pro vystavení modelu
- Autentické sady potisků pro dvě verze (PCF-9 & PCF-38)
Detaily modelu
Měřítko: 1:48
Počet dílů: 62
Délka: 318 mm
Obtížnost: 3
Samotný model nepatří zrovna mezi ty nejnáročnější, ale stavím ho pro radost než na sbírání vavřínů. V krabici naleznete mimo výše popsaného palubu, jejíž součástí je i pár detailů, nástavby sestávající ze čtyř dílů, dvou stromečků s detaily a jedním stromečkem s okny. Součástí paluby jsou detaily jako kupř. dvě kotvy se stočeným lanem, či trojnožka pro sdružený kulomet M2 Browning a 80mm minomet se speciálním mechanismem odpalování granátů umožňující mít neustále „nabito“. Vylité kotvy půjdou určitě pryč a tripod na 99% také. Z nástavby jsem již odstranil nálitky „zábradlí“ na přídi, které nahradím opravdovým letovaným zábradlím, a záchrané kruhy nalité na bocích, ty budou též „opravdové“. Stejně tak zmizí originální kliky a panty na dveřích. Dále zvažuji nahrazení nalitých dveří a stožárů s radarem a vlajkového. Zmiňovat se o věcech jako zábradlí nemá smysl, jelikož každému je asi jasné, že je špatné. Pokud se dostanu k samotným nabízeným variantám člunu, tedy PCF 9 a PCF 32, tak shodou okolností na rozdíl od stavebnice měly reálné čluny jinak řešené výdechy vpředu na palubě a jinak řešeno ještě několik detailů. Jinak kit víceméně odpovídá reálné lodi.
Pro začátek jsem začal s rozmyšlením zástavby aparatury a přístupy do podpalubí. Nebudu zastírat, že mi to dělá vrásky na čele i nyní, když píši tento text. Přední část je přístupná příkladně - po sundání nástavby, ale zadní cca 2/5 jsou na pevno zakryté. Motory by se daly vytáhnout až k otvoru, ale s kormidly to je o mnoho horší. Stejně tak bych nahrnutím všecho dopředu poměrně dost zatížil příď, což by příliš neprospělo chování modelu na vodě. Zvažuji proto 3 varianty řešení přístupu do zadní části.
První, značená zeleně, je v celku jednoduchá v podobě dělené paluby, kdy by se sundavala celá zadní část, která by byla utěsněna. Demontáž by byla jen v případně servisního úkonu, avšak se mi nelíbí vznik viditelné spáry na ploše byť jen na malém kousku. Dalším problémem by mohlo být ještě utěsnění. Druhá, červená varianta je založená na možnosti sundat poklopy do motorového prostoru a bednu na minometné granáty. Problém tohoto řešení je stálene přístupnost je hřídelím kormidel. Třetí variantou je kombinace červené s přístupem k motorům a „rozšíření“ bedny o reálné poklopy ke kormidlům. Sic tato varianta vypadá nejschůdněji, pokud bych měl dodržet okraje poklopů, byly by mi otvory díky velikosti, nebo spíš malosti, vcelku k ničemu stejně jako v případě druhé varianty. Musím ještě zjistit zda-li měla paluba nějaké viditelné plátování, čímž by se dala spára u první varianty zamaskovat a mnohé by to vyřešilo. Pohon budou zajišťovat dva motory velikosti 280. Možná si řeknete, že to je na tak malý člun moc, ale nezapomínejte, že se jednalo o rychlý hlídkový člun z hliníkové slitiny, který dokázal „upalovat“ po hladině až 32 uzlů. Zdrojem uvažuji dvoučlánek LiPol, který by měl splnit dobrý poměr váha/kapacita.