Zdravim vsechny, reaguju tady jako autor zminovaneho modelu tisteneho na 3d tiskarne a predem se omlouvam za text bez diakritiky, pisu to z tabletu.
Priznam se ze mne docela prekvapuje, ze ten 3d tisk vzbuzuje casto docela negativni reakce, na modelarskem poli bych cekal pravy opak. Rozhodne nesouhlasim s nazorem ve smyslu "ze to neni modelarina" nebo ze je to "ulehcovani si" prace - naopak.
Abyste si nemysleli, neni to tak ze si v pocitaci "namaluju" lod, zmacknu cudlik a mam na stole model nebo jeho dilci casti. Je to velmi komplexni problematika a vubec neni jednoduche a snadne to zmaknout tak, aby ten model na konci na stole byl. Pokud bych ten zminovany remorker stavel klasickym postupem, tak bych jej mel uz davno hotovy, protoze by to bylo velmi snadne, postavit klasicky trup, nastavby a doplnky. Nejaky ten model jsem uz postavil, vcetne plankovanych trupu, laminovanych na kopyto nebo stavenych alternativni technikou. Troufam si neskromne rict, ze dokazu bez problemu vyrobit neco, o cem se da prohlasit ze to je "pekny model", nicmene toto info sem pisu jen proto, abyste si nemysleli ze jsem nejake leve "jelito" co nikdy nic nelepil, netmelil atp. Makety ovsem ze zasady nestavim - nebavi mne jen tupe kopirovat jiz existujici vec, nicmene respektuju jakykoliv model, na kterem je videt nejaky um, schopnost nebo invence.
Cely tisk toho modelu tedy probiha ne protoze je to "lehke", ale naopak protoze je to oproti klasickym postupum proste narocnejsi, ackoliv s tim nebudete (mozna) souhlasit. Pokud bych chtel snadno ziskat model (treba pro tug towing), tak si jej bud koupim hotovy, nebo koupim nejakou stavebnici nebo jej postavim "klasicky" - tedy lety overenymi zpusoby a metodami. Proc si prosim myslite, ze si tisknu i vlastni lodni srouby a vytvarim si na ne parameticke generatory, kdyz bych mohl zajit trebas k Pelikanovi a sroub koupit jiz hotovy, nebo jej udelat rucne treba z kulatiny a plechu? Vlastni srouby z mosazi jsem jiz vytvarel a tak to neni o tom, ze bych je vyrobit nedokazal. Nejak nevidim, kde je v tom 3d tisku nejake ulehcovani si prace pripadne naznak treba manualni neschopnosti modelare?
Co se tyka kvality vystupu (tisku), tak jiste ten povrch neni hladky nebo dokonaly, ale ja stavim funkcni model ve smyslu ruznych modelu aut nebo letadel, ktere nejsou urceny "do policky", ale do drsnych podminek ceskeho Tug Towingu, kde modely fyzicky docela trpi. samotna kvalita tisku je vec zavisla na tiskarne a technologii a takovy model se da vytisknout i ve velmi dobre kvalite, nicmene za jinou cenu (tiskarny a vytisku) nez mam ja. A tmetit a uvest do "perfektniho" povrchu to lze vzdy, jen v tomto pripade to proste neni predmetem meho zajmu. Ja proste neresim ten jeden konkretni vytisteny model, ale cely ten proces.... Je to neco jako navrhovat papirovou vystrihovanku - jak ji pak dany clovek slepi nebo jske pouzije papiry atd. uz je dalsi vec.
Tiskarna na ktere to tisknu taky sama nespadla z nebe - postavil jsem ji svepomoci do posledniho sroubku, neni to nic co jsem koupil nekde v obchode nebo jako stavebnici. Je to upraveny Rebel II postaveny jako nizkonakladovy projekt, takze spousta komponent je z odpadniho nebo vyrazeneho materialu. Elektronika je sama o sobe kapitolou, protoze neni nad ten pocit kdy z vyrazenych desek elektroniky vypajite potrebne soucastky, osadite na plosny spoj vyrobeny cestou laserove tiskarny zehlicky a amaterskeho leptani, ozivite to a zjistite ze sice funguje, ale ze neexistuje ke stazeni funkcni verze firmware pro dane atypicke zapojeni. Fakt nejsem elektronik nebo programator (a pri slove "firmware" se mi vzdy jezila kuze na zadech), ale nezbylo mi nez se pokusit proniknout do problematiky a ten firmware si metodou pokus-omyl proste nakonec nejak sesmolit.
Dalsi veci je naucit se na tom vubec realne tisknout, pouzivat dane materialy a technologii. Dnes mam ovsem tiskarnu se vzdalenym pristupem a jsem schopny ji ovladat trebas i z tabletu. Mimochodem, veskery material pouzity k tisku toho remorkeru je odpad z prumyslove vyroby, ktery by jinak sel na skladku nebo na pofiderni recyklaci.
Ach jo, no asi jsem ten "neschopny modelar" co nic neumi, nic se nenauci a vse si na stroji ulehci :-D Proste moderni pocitacova generace, co nevi co je pilnik a tmel? Asi budu za rebela, ale v mych ocich jsou schopnejsi spise ti, co zkouseji nove cesty, uci se novinkam a snazi se posouvat hranice mozneho. Ne, nechci umrit s deskou laminatu a s tmelem v ruce, opravdu ne. Neberte to jako nejakou provokaci, jen jsem chtel napsat svuj uhel pohledu.