Re: Plachetnice Opium
Dobrý podvečer,
pánové, oběma vám děkuji za odpovědi!
Petře,
děkuji za tip ohledně dýhy - koukal jsem různě po internetu a nějak jsem se nemohl rozhodnout, jaké "dřevo" použít, ale na ten javor zcela jistě kouknu...
Co se týče řezání - myslím, že jsem pochopil vše potřebné již podle toho prvotního návodu ohledně řezání na kotoučové pile s prvním a posledním "jiným" dřevem, jako odpad... Děkuji!
Dále - budu muset nejspíš na začátek koupit třeba jen jeden kus dýhy, na kterém potrénuju řezání (zkusím ten skalpel, jsem s ním docela obratnej ) a podle toho, jak to bude vypadat, bych pak koupil další dýhy na finální prkénka...
Přiznám se, že ještě nemám přesně rozmyslený postup černého zvýraznění spár, ale nad černým papírem jsem taky už rozmýšlel... Někde jsem četl takový postup, kdy si dotyčný tvůrce poskládal vedle sebe "na výšku" jednotlivá prkénka, na která pak nalepil "tlustý pruh" černého papíru a po zaschnutí opět skalpelem odřezával jednotlivé plátky prkénka i s papírem. Nevím, možná taky zkusím.
Další postup jsem měl v záloze to černé lepidlo, které už jsem taky někde na netu viděl, akorát koketuju s myšlenkou, že bych místo obyčejného lepidla použil černý silikon (například na akvária). Už jsem viděl i toto řešení (myslím že ho použil pan Norbert Hanssen) a na fotkách to vypadalo moc pěkně!
darco2
i tobě děkuju za odpověď a hlavně z tip ohledně té německé firmy!
Zcela jistě jde o zajímavé webové stránky a věřím pánovi, že to bude určitě šikula, ale bohužel toto pro mne není řešení ze dvou důvodů:
1) německy jsem se sice dříve učil, ale teď už si pomalu neumím říct ani o chleba
2) jsem línej objednávat z Německa
Co se týká těch nalepovacích hran - děkuji i v tomto případě, ale myslím, že už to vyjde celkem na stejno, jestli samotnou dýhu anebo s lepidlem - obojí budu muset řezat opatrně
No a konečně děkuji i za chválu - snažím se, aby to nějak vypadalo
1) Ještě jednou k těm dýhám - nechovají se nějak nestandardně? Myslím, jestli se mi ty prkýnka například "nenasáknou" lepidlem a nezvlní se, a nebo jestli se třeba nebudou nějak divně kroutit při práci s nimi?
2) a další dotaz - dýhy nařežu (jak to půjde) rovné, ale pak je budu chtít podélně ohýbat do rádiusu bortu lodi - nebude to dělat neplechu? Myslím, jestli to namočením prkének a následným žehlením nezmění vlastnosti? (možná plácám blbosti, ale bojím se, aby se to například nějak "nerozpadlo", jako se rozlepí překližka po namočení apod...)
http://bowlmichal.rajce.idnes.cz/RC_plachetnice_Opium