Téma: Dozer boat - nová kategorie?
jaroj přišel s dotazem, zda může Dozer boat nasadit v rámci TT. Zde dostal kladnou odpověď:
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/view … hp?id=3487
Jenže pak se diskuze trochu odklonila od TT a nastala potřeba téma moderovat. Přitom tradičně došlo k přeházení příspěvků, takže je ocituje zde:
Vysvětlení k dotazům:
- krabicka od sardinek ...
- neni lepší nějaká normální předloha ...Jsou tak děsně ošklivé, až jsou hezké, ale to je věc názoru.
Jsou jednoduché.
Uvažujem s kolegama o stavbě více těhle potvor za účelem sranda soutěže, která má zatím jen matný náznak.
- hodit klády (klacky v patřičném měřítku) do vody
- hromadný start a dotlačit klády na určené místo, kdo víc
- tažení svazku/voru .. z klád (kdo zkoušel ví, že to prostě neplave kam by člověk chtěl)
- no a třeba i dalšíPokud by už potvorolodě byli, zajímá mě, zda mohou i do TT, toť vše.
ladous napsal:jaroj napsal:Romane a kdo řekl, že springoš nemůže dělat to samé a nemůžou blbnout spolu?
Pokud se rozměrově nebudou moc lišit od Springerů, tak v tom problém nevidím.
Vidíš, to je zajímavé. Jak pak je cca velikej springoš jednošroub (to co máš cca Ty, nebo Roman a tomu podobné)
Pro Springera platí:
max. délka 460 mm
max. šířka 200 mm
min. váha 2200 g
zdravím,
tohle mám v plánu už 2 roky ale zatím to zašlo na ,, oubytě ,, zvané převodovka pohonu , jinak přesně pro tohle jsem sháněl to servo s 360°otáčení viz :
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/view … hp?id=3461rád bych hodil na vodu pár klád a ty by byly upraveny suchými zipy na koncích , lodě by srovnaly klády do voru a odtlačili do přístavu, soutěžiloby se zároven se 2 čluny a kdo srovná a odtlačí větší vor vyhrává.
Jinak je to lod která díky o 360°otočnému pohonu vystačí i s levným leteckým jednosměrným reglem což mi přijde jako dokonalá kategorie pro začátečníky daleko lepší než springerya s větší volností pro konstruktérské vyřádění se.
Osobně se zajímám ještě o možnost , použít pro toto plavidlo autíčkářský diferenciál s dvěma protiběžný mi šrouby ten se totiž dá sehnat jako bazarové aukční zboží , či náhradní díl například u CARSONU
Další verzí je ponořit celý střídavý motor z letadlového setu do vody a provozovat ho jako nijak neutěsněný a velmi dobře chlazený s lodním šroubem přímo na hřídeli
Tolik z mé dvouleté rozvahy .
petr hájek napsal:...
rád bych hodil na vodu pár klád a ty by byly upraveny suchými zipy na koncích , lodě by srovnaly klády do voru a odtlačili do přístavu, soutěžiloby se zároven se 2 čluny a kdo srovná a odtlačí větší vor vyhrává. ......Výborný nápad
MB/RomanT napsal:skoušeli jste tlačit nebo rovnat něco neuvázaného a lehkého ??? ona se představa od reality dost liší .....
Ano, a je to sranda :-)
PeterP napsal:Zhodou okolností bolo takejto lodi venovaný dosť rozsiahly stavebný článok v časopise Modelwerft
http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page= … p;Itemid=1Fakt je tá loď tak škaredá, až je pekná
Ale bez spoľahlivého "schottel drive" asi stavba tejto lode nemá zmysel.
Čo plánujete do toho použiť ? Graupnera ?Domácí výroba, ale zatím je to celé stále jen "v přípravě".
petr hájek napsal:já plánoval použití převodu z ocasu vrtulníku v kombinaci se zkrácenou kompakt hřídelí od MP jet a motorem svisle takže vlastně o jeden převod méně tudíž lepší výsledek ve všech parametrech ,,schottel drive,, , případně bez převodovou verzi jak jsem psal se zcela zatopeným střídákem přičemž omezení tohoto je pouze slaností a tudíž vodivostí vody.
To druhé řešení je asi tím nejejdnodušším a musím přiznat , že při zkoušení této verze pohonu se mi podařilo hnát motorem váhy 9g šroub 60mm od graupnera kde průměr náboje šroubu byl poloviční než průměr rotujícího pláště motoru a to do té doby než se utrhl unašeč vrtule (prostě se proklouzl na tenké motorové hřídelce a neměl jsem odvahu vypilovávat plošku do už tak tenkého železa) přičemž motor sám nejevil známky přílišné únavy, regl byl 10A ze setu z čínského letadla celek tedy vyšel zhruba na 350,- aukro ceny.
jinak Jaroji jsem pro zkusit to soutěžně ,je to dostupné a jednoduché , ty suché zipy se dají dát na jeden konec klády chlupy a na druhý konec háčky tím se zajistí dostatečné spojení a poskládat vor a to tak aby šel tlačit mi přijde lepší zábava než cukat s vanou v páčkovém běsu přičemž soutěžit se dá :1)v počtu ukořistěných klád ,2.) v čase za jaký se vor postaví, 3.)v přesnosti a rychlosti odtlačení a třeba i 4.) v pohlednosti voru , 5.) ošklivosti lodě atd.Ten potopenej motor je zajímavej, dost by mě zajímalo, jak to může dlouho fungovat. Asi to bude třeba testnout, že.
Cukání s vanou mě baví, né že ne, ale tohle bych též zkusil. Ale jak jsem již Petře psal, zatím je to jen plán.
no těsnit proč ? drát je lakovanej magnety niklovaný plášt chromovanej snad jen plechy by mohli reznout , ale zase při použití zvonečkového motoru si myslím voda vyteče a po vytažení na sucho zbytkové teplo dost rychle vysuší, ale fakt je že jsem u toho mikromotoru celou cívkovou část ponořil do ředěného epoxu takže byl napuštěn jako celek , jediné co se může čase začít projevovat je vůle v ložiscích pokud to bude provozováno na zabahněné vodě ale ložiska bývají jen kluzná a při provozu s leteckou vrtulí si myslím mají více opotřebení než mazaná emulzí vody s vazelinou (osobně bych použil teflonovou) , ale co si budem povídat při ceně techto motorů se to dá vyměnit celé za cenu kvalitní vazeliny a sady náhradních uhlíků do lepšího klasického motoru.
Beru že to je ve stadiu nápadu, u mě zatím bohužel také i když už 3 roky jednám s kolegou o možnostech jejich výroby na kšeft a prodeji plně osazených sad s rádiem do 3 litrů.
jinak rozměr mám ve velikosti pro větší bazén tedy do 30cm délky.
Pokud někdo v reakci citoval celý příspěvek svého předřečníka, tak jsem z důvodu zkrácení textu citovaný příspěvek vypustil.

S přátelským pozdravem ladous