Téma: Plachetnice třídy Footy (Opalek) v podání SH
Protože jsem obdržel vícero dotazů na stavbu plachetničky třídy FOOTY, dávám tu toto vlákno. Předem upozorňuji, že to je můj první pokus o plachetnici, nepočítaje Pasát z před 30ti let.... Takže většinu „plachetničkářských“ mouder dále uvedených jsem slyšel a tedy ja jejich správnost neručím. Jakož i za to, že tato footy bude jezdit....
V kroužku stavíme 4ks těchto plachetniček jako takovou výplň času kdy něco jiného schne a tak stavba na pár dní se táhne už poměrně dlouho. Aspoň materiály mají čas vyzrát. Bohužel jsem nezamýšlel stavbu nijak dokumentovat, tak nemám fotky ze stavby trupu.
Původně jsme chtěli stavět podle plánu přímo Opalka a vyzkoušet novou technologii kdy místo balsy použijeme 3mm polystyrénové desky a po sestavení by byl trup olaminován zvenku i zevnitř a tím vznikla sendvičová skořepina. Projekt byl ale zastaven, protože a) laminování žeber zevnitř bylo trestem za všechny hříchy, příště by to chtělo alespoň žebra udělat z hotových desek laminát-PS-laminát, a vnější povrch vyžadoval spoustu tmelení, b) byla nám zapůjčena negativní forma podobného trupu, a hlavně c) plánek jsem si vytisknul o cca 30% větší, takže to nebyl Opalek ale nějaký Maxi-Opalek
Protože vím,že alespoň další tři zde aktivní lidé mají trupy ze stejné formy, tak doufám, že taky přispějí do tématu.