Takže jsem začal se stěžni. Proti plánu jsem vyměřil nové délky stěžňů. Každý stěžeň jsem nově rozkreslil dle rozměrů nových plachet od BRadka. Přitom jsem málem zavařil vlákna ostatních modelářů...
Poté jsem ustrojil frézovací stůl s dělícím zařízením a prvně natrénoval frézování na lipové kulatině. Ještě, že jsem do toho šel, neboť jsem neměl upnutý protikonec kulatiny a při vibracích při frézování byla plocha pěkně zubatá. Proto jsem konec upnul do tvrdého kartonu a vibrace přestaly. Pokusný stěžeň nic moc, ale s ramínem jsem si již dal záležet. Dalo to dost měření, neboť tato soustava nemá jako přesná fréza měřený posuv nahoru a dolů, takže mě čekalo ruční měření, štelování po desetinkách mm a doměřování šuplerou...

Dělící zařízení prostě nemá chybu, s výsledkem jsem byl velice spokojen. Trochu jsem si osvěžil geometrii, brzy mě čekají náročnější tvary..

Už se těším, až stěžně ustrojím!!!

Po dlouhém plánování jsem se pustil do prvního přístroje "homemade", což je soustruh na dřevo, který bude potřeba při pracích na stěžních a ráhnech. Ke stavbě dle návodů na netu jsem použil materiál a barvu, které se válely na půdě, nakoupil jsem drobnosti k upnutí vrtačky za cca 50,- Kč a tutéž částku jsem dal truhláři za připuštění do dílny. Takže když nepočítám vrtačku, výsledná cena je cca 100,- Kč...

První prací bylo vysoustružení nových objímek stěžňů, ty staré se mi už nelíbily...

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost..."