Téma: Robbe-Futaba F-14 a Multi switch F 1513
Zdravim přátelé, potřebuji prosím poradit.
Stal jsem se majitelem lodní makety bitevní lodě Deutschland,1,8 m a k ní soupravy Robbe/Futaba F-14. v lodní úpravě. Lod má spousty vychytávek, a je to ovládané mimo „normální“ serva přes Multi Switch decoder No. F 1513
Tento multi switch mám po prvé v ruce,a i když tuším, jak to má pracovat, zatím jsem to sám neřešil. Proto bych poprosil o pár odpovědí na mé otázky.
1- napájení switche má být samostatné, nebo naopak ze stejného zdroje jako přijímač, aby zdroje byly galvanicky spojeny.
2- Do kterého kanálu má být switch zapojený. Jak jsem to dostal, tak je to v 6.kanále.
3- Co vlastně leze na výstupy?? Předpokládám, že pouze plné napětí-žádné napětí…
4- Výstupy by tedy podle mě mohly být dvouvodičové, ale jsou tam třívodiče, normální servokabel. A všechny kabely (8 kusů) vedou do krabičky šíleného hnízda s relátky. V ní jsou i dvě serva (připojené normálně na kanálové výstupy) které ještě přesmíkají kontaktní plošky na desce kuprexitu)
A ted k vysilači.
Je osazen panelem s přepínači – 2x přepinač se střední polohou, 3x jen vypínač a jednou tlačítko. To bych snad pochopil, co by měly dělat…
Ale na pravé straně vysilače nahoře je ještě panel s osmi potenciometry. ?? Co by měly doladovat, pokud leze se switche jen nula nebo plné napětí? Že by okamžik sepnutí??
Jak jsem psal, z toho switche to vede do té ralátkové krabice (krabičky) která je samozřejmě v lodi, a z toho je vyveden konektor 24 pinu do kterého se zasune portikus s kabelovým rozvodem po lodi.
Mechanika zřízení je poplatná době vzniku, nekdy po roce 80 asi. Ovládací motory náměru děl Igla, jakož i točení věží a podobně. Pohon motor ze stěrače….. Ale modelařina na jedničku.
Tak prosím, pokud mi trochu pomužete s tim switchem, budu se moci posunout kousek dál v oživení. Jinal lod by měla mít možnost i jedné rány s každé hlevně a podobné legrace.
Velice děkuji, pokud jste to dočetli až sem …rakos