Téma: Footy RAZOR3 v podání Jacka
ďalšie foto RAZOR3
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Plachetnice třídy Footy » Footy RAZOR3 v podání Jacka
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Footy RAZOR3 v podání Jacka
S obecnými dotazy ohledně Footy reagujte, prosím, zde.
Podľa podkladov z web som na skúšku zlepil RAZOR3
Hľadal som "návod" na plachty na RAZOR3, kedže ich autor necháva na výbere staviteľa plachetnice.
Som úplný začiatočník. Páčia sa mi dvoj-plachty - napr. ako má Opalek.
Nakoniec som sa rozhodol použiť tvar a konštrukciu plachiet presne podľa MicroMagic - samozrejme v primeranej veľkosti (tú som odhadol porovnávaním). Taktiež porovnávaním odhadujem polohu sťažňa, dĺžku a hmotnosť závažia.
Odhadov bude veľa a tak je výsledok tiež len odhadovaný.
Aj by som si niečo vypočítal, napr. ťažiská objemov a plôch a ich spolupôsobenie, ale domnievam sa, že riziko správneho výsledku by nebolo ďaleko od odhadu.
Vytlačil som si zväčšený plán RAZOR 3 na veľkosť FOOTY, vystrihol, nalepil lepidlom na papier na "predvystrihnuté" kusy HPS dosky 1 mm, vystrihol nožnicami na papier, "šablóny" sa z HPS dosky dali jednoducho strhnúť - nasucho.
Hotové diely som k sebe zafixoval papierovou páskou.
Plán RAZOR 3 som doplnil o jedno rebro, ktoré vystužuje trup v mieste medzi sťažňom a kýlom; vyrezal som doň, lebo predpokladám, že prijímač bude v prednej časti trupu; do paluby som vystrihol väčšie otvory na montáž vybavenia; zarobil som lepidlo z kúskov HPS a toluénu a všetky diely z vonkajšej aj vnútornej strany na spojoch zlepil; palubu som na správne miesto zafixoval žltou papierovou páskou.
Kormidlo som vystrihol z 1 mm Al plechu (na izoláciu potrubí, komínov).
Bože, to je toľko "piplavej" roboty!
Otočné uchytenie ráhna (Al-pliešok+oceľový drôt 1,5mm); podlepenie miest paluby, kde budú napináky (a najskôr zistenie, kde vôbec budú!?); otvory na stožiar (Al 5/3) a jeho upevnenie (a najskôr určiť jeho polohu a sklon!?); púzdro na kýl (HPS); úchyty na servá (a najskôr určiť, kde budú!?); vlepenie osky do smerovky. Ani nestíham fotiť.
Prvá plavebná skúška vyváženia v "pekáči":
Ahoj,
mechaniku máš parádne urobenú, len sa mi zdá, že na "footynu" až priveľmi robustnú.
Také dimenzie a prevedenie by zodpovedali plachetnici podstatne väčších rozmerov.
Ide samozrejme o hmotnosť takeláže.
Každý gram, čo je u plachetnice "nad vodoryskou" sa šetrí.
Tu je fotka detailu takeláže jednoduchej plachetnice triedy RG 65 - JIF ... je to primitívne riešenie, ale plne funkčné a ľahko nastaviteľné. Stažeň a rahna sú z uhlikovej trubky fí 6mm.
Inač cez tento víkend je súťaž v Prievidzi, a budú tam aj plachetnice. Ak my si mal čas, zastav sa .
Tú Prievidzu musím zvážiť, lebo - ako píšeš - ešte som nevidel, "ako sa to robí". Tak robím, ako sa domnievam, že by to mohlo byť. Ešte som ju nevážil, ale sám som zvedavý, koľko to bude a ako vysoko bude ťažisko - kde výjde vodoryska.
Už pri prvej "plavebnej" skúške mi bolo jasné, že to nie je ono. Ale nakoniec som si povedal, že dielo dokončím a "na vode" uvidím, čo to robí a budem vylepšovať.
Nabudúce to už pravdepodobne bude RG65.
Montáž serva a kevlarového lanovia; nastavovanie výchyliek s vysielačom:
Už chýba len záťaž na kýl.
Potom primontovať kormidlo, zakryť všetky otvory a ešte pekný lak.
Po dlhšom váhaní, či záťaž odlievať alebo nie, som sa rozhodol kúpiť hotové rybárske olovko, ktoré som už predtým videl v Rybárskych potrebách:
250g / 126mm x max.17mm;
plánujem ho pozdĺžne napíliť, vsunúť kýl a preskrutkovať;
ak by bolo ťažké, tak z neho odpílim spredu a zaguľatím
Farbou som si nechcel komplikovať prácu. Použil som spray.
Na označenie som vystrihol papierovú šablónu, prilepil som ju disperzným lepidlom a prestriekal tmavším odtieňom. Zatiaľ bolo všetko v poriadku.
Keď som ale chcel vodou a hubkou "odmočiť" šablónu, tak to som sa veľmi zmýlil!!! Lepidlo vôbec nešlo dole a keď, tak aj s farbou. Tak som na druhý deň musel striekanie zopakovať. Teraz som skúsil lepiť tyčkovým lepidlom na papier. Je to upatlané, ale je to. Prvá plachetnica - zbieram skúsenosti.
V Bojniciach som "odkukal" stojan - tak už môžem dať napevno kýl aj kormidlo
Atmosféra Bojnice september 2011
Regata Istropolitana - prvá voda pre RAZOR3
(po cca 10 minútach úspešnej plavby som utopil prijímač)
Pridávam ešte zopár poznámok začiatočníka k mojej "prvej vode" s plachetničkou:
Napriek tomu, že som všetky otvory, ktoré umožňujú prístup k prijímaču, baterkám a servám, prelepil dobre držiacou plastovou páskou a dokonca som ani nepoužil vypínač, ale som baterku pripojil priamo na prijímač pred jazdou, napriek tomu sa mi do trupu voda dostala.
Na palube boli len dva plastové "komíniky" prečnievajúce nad palubu o 1 a 2 cm s otvorom 1 mm, ktorými viedli nite ovládajúce plachty. Ložisko kormidla je tesné a vytiahnuté až pod palubu.
Teraz už ťažko zistím, ako sa tam dostala, lebo po "záchrannej akcii" som okamžite strhol pásky z paluby, odpojil baterky a vodu vylial (s footy to ide - vyliať). Možno natiekla odvšadiaľ trochu.
Mojou chybou bolo tiež, že som mal prijímač prichytený na dne trupu suchým zipsom. Zips nasiakol vodou ako špongia! Baterky boli tiež na suchom zipse, ale boli dobre polepené páskou.
Taktiež môj zlepšovák - pripojenie antény prijímača na Al stožiar - nebolo dobré riešenie, lebo po zaplavení sa anténa zoskratovala so zemou a bolo po prijíme.
Typoval by som, že cez plastové "komínky" voda nenatiekla.
Takto je to vyriešené aj na RG65 a v lodi je sucho.
Zrada bude v tej plastovej páske. Plastová Izolepa, ktorú si použil nie je tak spoľahlivá, ako vyzerá.
Najmä ak nie je nalepená na podklade ale "visí vo vzduchu".
Odporúčam vyrobiť nejaké krytky na otvory ( tenký plast, laminát, ) a tie prilepovať o palubu kvalitnou páskou.
Nám sa osvedčila Scotch 3M Crystal .
Ako sú na RG65 vyvedené ovládacie nite, aby boli "vodotesné"? Všetko som nestačil "odpozorovať".
Poznámka: RG65 mám tiež v pláne, aby som nestál len na brehu.
V princípe tiež cez nejakú trubku alebo priechodku. Ak je pomer hrúbky lanka a trubky primeraný a súčasne je prestup cez trup v mieste, kde nie je bežne voda (paluba), nie je s tým žiadny problém.
Chtěl jsem Jack-ovi poslat mail, ale "adresát neznámý"... nemáte na něj někdo kontakt?
Díky.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Plachetnice třídy Footy » Footy RAZOR3 v podání Jacka