Jardo, přímo v té specifikaci se píše: "Cooling system: Fresh water through closed cooling channels." Z toho pro mě vyplývá, že s těmi chladiči jsem se strefil. Jsou i na výkrese. U menších lodí je to z důvodu úspory místa, protože motor je chlazený "sladkou" vodou (upravenou) ve výměníku, do kterého jde voda mořská/brakická/říční. Tyto vnější chladící kanály jsou chytré řešení, protože vlastně v trupu žádné místo nezabírají.
Pokud jde o ty "náběhy", tak je dost dobře možné, že jde o pozdější vylepšení po zkušenostech z praxe nebo na základě specifického požadavku zákazníka/rejdaře. To je běžná praxe, že na jednotlivých lodích série se dělají změny, ale ty se na takovouto specifikaci nedostanou. Ta slouží pouze jako obecné seznámení s typem. Ve specifikace může klidně být generální plán prototypu a konkrétní lodě mají svůj plán "AS BUILT", který se na internetu těžko získává. Pouze, pokud je plán označen razítkem "AS BUILT" (jde opravdu o razítko na výkresech), máš 100% jistotu, že máš opravdu plán té konkrétní lodě. Proto je dobré mít hóóóódně fotek, pokud se chystáš na maketu.
Jinak, pokud se podíváš na to, jak a kde je to odřené/rezavé, tak si myslím, že moje úvaha je správná.
Uf, to jsem se zase rozepsal...
Zdenek