#1 21-03-2009 19:30:56
Základní pravidla pro MoNaKo-DF
Hlavní pravidlo
Vždy než něco napíšete, tak si dobře rozmyslete:
- zda Váš příspěvek může být pro ostatní v něčem přínosem
- zda skutečně odpovídá na položenou otázku
- zda se držíte tématu vlákna
- dříve než vznesete dotaz, prohledejte diskusní fórum (internet), zda už někdo před Vámi podobný problém neřešil
Doporučení
MoNaKo-DF je české diskusní fórum. Proto by příspěvky měly být psány česky (slovensky) - podle pravidel českého (slovenského) jazyka a s diakritikou! Mějte na paměti, že nepoužívání diakritiky může vést k omylu. Méně známe hovorové a odborné výrazy by měly být vysvětleny.
Jaké příspěvky jsou nežádoucí a budou mazány
1) bezobsažné příspěvky
Pokud k tématu nejste schopni napsat nic konkrétního - NIC NEPIŠTE! Zprávy typu - "děkuji", "pošli mi to na adresu", "to se mi líbí", "výborná práce!", "hledej na netu" apod. budou mazány. Pokud si chcete něco nechat poslat nebo vyjádřit zasilateli díky, obdiv, odpor apod. použijte k tomu interní poštu nebo e-mail (pokud je uveden). Neotravujte svými soukromými požadavky a pocity ostatní.
2) neslušné příspěvky
V případě že někdo neudrží nervy na uzdě a napíše "to je blbost", ale neuvede konkrétní důvody proč to tak je, má smůlu, takový příspěvek bude smazán. Máte-li touhu autora příspěvku označit za blba, debila, hovado (či jinak), opět k tomu použijte interní poštu! Ostrá výměna názorů je přípustná, ale musí být podložena argumenty! Napsat, že se to tak dělá/nedělá nestačí - musíte uvést PROČ se to tak dělá či nedělá.
3) skrytá i neskrytá reklama
V příspěvcích je povoleno uvádět jména firem i odkazy na jejich stránky. Klidně můžete napsat, že jste si třeba zakoupili stavebnici či trup lodního modelu od té a té firmy a že výrobek splňuje vaše požadavky, ale pouze jako konstatování faktu. Subjektivní hodnocení výrobku vynechejte! Když vám něco nefunguje, ještě to neznamená, že je to šmejd (nebo naopak). Je nepřípustné napsat např. "Kupujte jen výrobky ty a ty protože jsou nádherné a kvalitní!". V případě, že máte podezření, že se jedná o reklamu, upozorněte správce diskusního fóra, ale neřešte to v diskusním vlákně! Opět takové příspěvky budou mazány.
4) nesprávné dotazy
Spousta čtenářů není schopna správně položit dotaz. Jak se ptát bylo několikrát popsáno a vysvětleno. K dotazům typu "Stavím malý model lodě, poraďte mi vhodný pohon.", bude napsána výzva, aby uživatel dotaz upřesnil, než tak učiní, budou všechny odpovědi mazány. Nebule-li dotaz do tří týdnů upřesněn, bude smazán.
5) odpovědi
Pokud odpovídáte na dotaz, měla by být Vaše odpověď jasná a úplná. Na dotaz odpovídat nemusíte, ale je slušné uvést důvod. Ten kdo dotaz položil, musí počítat s tím, že odpověď nemusí obdržet. V případě, že si chcete odpověď vyžádat, použijte interní poštu!
6) nechápající uživatelé
Autoři příspěvků, kteří se nebudou řídit těmito pravidly, budou dvakrát napomenuti s doporučením, aby změnili diskusní fórum. V případě, že i nadále budou pravidla MoNaKo-DF porušovat budou odstaveni.
Jsem si vědom, že tato nově nastolená pravidla jsou tvrdá, ale praxe mě přesvědčila, že nelze jinak.
Děkuji za pochopení a dodržování těchto pravidel.
Keba